Bilfinger Skills Center

Vakmanschap en kwaliteit staan al jaren bovenaan de prioriteitenlijst van Bilfinger. Daarnaast zijn onze collega’s natuurlijk onze belangrijkste troef. Door te focussen op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden blijven zij met plezier bij Bilfinger werken. Bovendien trainen we met het Bilfinger Skills center niet alleen vakmanschap, maar ook het veiligheidsbewustzijn komt terug in het programma.  

We hebben nu de stap gezet de krachten en opleidingen van alle disciplines bij Bilfinger te bundelen en de competenties van de medewerkers centraal te stellen in het Bilfinger Skills Center.

Het Bilfinger Skills Center bestaat uit vijf pilaren:

  • Onboarding en assessment
  • Training
  • (Continuous) E-learning
  • Field Checks
  • Data

Het Skills Center kun je dus zien als een huis dat steunt op een aantal pilaren, die allemaal te maken hebben met kwaliteitsverbetering en ontwikkeling van collega’s. De eerste pilaar is de 0-meting. De tweede pilaar is het inventariseren van wat mensen beheersen en waar er kennis of vakmanschap mist, en vervolgens daarop trainen. Een derde pilaar is het continu leren. Dat doen we door het gestructureerd aanbieden van trainingen, opleidingen en toolboxes, aangevuld met e-learnings.

Tenslotte houden we ook field checks, waarbij we in de praktijk on site gaan kijken of de kennis juist wordt toegepast. Daarnaast is de pilaar ‘data’ van de belang. De data die we verzamelen op individueel en bedrijfsniveau zetten we in om verbetertrajecten te beginnen.

 

Locaties 

 

Het Bilfinger Skills Center kun je zien als één centrum met drie opleidingslocaties, met elk hun eigen aandachtsgebied.

Bij het Opleidingscentrum Roosendaal wordt de onboarding en assessment van steigerbouwers en isolatiemonteurs uitgevoerd. Later zullen hier ook schilders aan toegevoegd worden. Zowel nieuwe collega's als collega's van onderaannemers komen hier voordat ze bij klanten op locatie aan de slag gaan. Zij worden beoordeeld op vakmanschap en er wordt gekeken naar veiligheidsbewustzijn. Hier worden ook specifieke instructies en trainingen gehouden zoals voor heftrucks en ladderliften. 

Het Opleidingscentrum Zwijndrecht concentreert zich op de beoordeling en opleiding van lassers, pijfitters en elektromonteurs. We screenen nieuwe medewerkers en onderaannemeers en we bieden er tientallen stageplaatsen aan. Verder zorgen we ervoor dat leerlingen hun praktijkopleiding bij ons volgen, in het kader van duaal leren, en verzorgen individuele beroepsopleidingen voor aankomende medewerkers tegen het einde van hun opleiding. Ook kunnen onze eigen vaste medewerkers hier bijscholing krijgen. Dit alles gebeurt door vaktechnisch sterke opleiders die vanuit hun eigen skills de benodigde competenties overbrengen.

In Bergschenhoek worden bij Bilfinger Height Specialists Rope Access opleidingen gegeven voor IRATA Level I, II en III. Daarnaast bieden zij verschillende trainingen voor werken op hoogte. Deze bieden we zowel voor Bilfinger medewerkers als voor externe partijen aan. 

VIDEO: Onboarding en Assessment

Vanuit het Bilfinger Skills Center zorgen wij ervoor dat nieuwe Bilfinger-collega’s en collega’s van onderaannemers die voor ons gaan werken eerst een centrale onboarding en assessment krijgen bij één van onze opleidingscentra.

Maar, wat gebeurt er bij de onboarding en assessment en waarom is het belangrijk om het niveau van vakmanschap en veiligheidsbewustzijn te toetsen?

Sjoerd Trouwee en Rob Engelaar leggen het uit in de eerste video over het Bilfinger Skills Center.

VIDEO: TRAINING EN OPLEIDING

Met het Bilfinger Skills Center werken we aan vakmanschap en de ontwikkeling van onze collega’s. Hiermee borgen we de kwaliteit van onze diensten én geven we nieuwe en bestaande collega’s handvaten om zichzelf te blijven ontwikkelen.

De tweede pilaar van het Bilfinger Skills Center is Training & Opleiding. Binnen Bilfinger bieden we veel vakinhoudelijke trainingen en opleidingen aan. Bijvoorbeeld bij het Opleidingscentrum in Zwijndrecht (BE), waar lassers, monteurs en pijpfitters worden opgeleid.

Jens de Wael, Ben Bruyninckx en Peter Vleeschouwer vertellen je er meer over.
 

Printen